En aquestes dates pensem que, pot ser en uns dies, tindrem algun nou membre a casa, pot ser un gatet, pot ser un gosset?
Amb aquest article intentarem donar alguns consells sobre la rebuda de nous animals a la llar per evitar males experiències.
Si la nostra idea és adquirir un cadell ens hem de mentalitzar que haurem de tenir paciència. Els cadells, com nosaltres, no neixen ensenyats. Ells aprenen de les seves mares, els seus germans i també de nosaltres.
La millor edat per adquirir un cadell és al mes i mig d’edat. Perquè ha estat prou temps amb la mare i els germans, amb qui s’ha socialitzat, i també ha de començar a socialitzar-se amb tot allò que l’envoltarà durant la vida. L’“imprinting” és el temps en que el cadell ha d’entrar en contacte amb tot allò que l’envoltarà i serà normal per ell, aquest període succeeix durant els tres primers mesos de vida de l’animal.
Hem de tenir en compte que un animal no té el sistema de defenses (immunològic) madur fins que no arriba aproximadament a l’any, any i mig. Això implica, que durant aquest temps és molt més susceptible a contraure malalties. Tan mateix, totes aquelles malalties hereditàries es desenvolupen també en aquest periode de temps.
Cal esperar, que un cadell davant d’una situació d’estrés , com per exemple un viatge, la separació de la seva mare i germans, canvis tèrmics, ...., pugui patir alguna malaltia, generalment lleu, però que moltes vegades necessita d’assistència veterinària per evitar que el procés empitjori.
Les patologies més freqüents son: diarrees i refredats lleus. Però, si aquestes no són tractades a temps, degut a la falta de desenvolupament del sistema de defenses (immunitari), poden empitjorar i provocar la deshidratació de l’animal, la pèrdua de gana i la necessitat d’hospitalitzar-lo amb teràpies de suport, durant uns dies, per recuperar-lo.
Les vacunes serveixen per protegir-lo de les malalties víriques més freqüents de la zona on vivim. Aquestes estimulen el sistema immunològic perquè crei anticossos contra els virus. Les pautes generals vacunals s’han de preguntar al nostre veterinari. Però en general, els animals no poden sortir de casa o tenir contacte amb altres animals no vacunats fins que no s’han aplicat totes les vacunes necessaries per estimular la creació d’anticossos contra aquestes malalties.
A nivell comportamental no té res a veure un gos amb un gat, així que aquest aspecte l’introduirem més endavant.
Per qualsevol dubte podeu contactar amb:
Vet A Dom
tlf 667443139 (tenim what’s app)
facebook: Vet A Dom
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada